Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Εμπόρων Νομού Ηρακλείου

Αρχική Νέα Νέα Επιστολή 17-10-11
Επιστολή 17-10-11

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΟΔΟΣ 1770 ΑΡ. 28

ΤΗΛ. 2810- 341563 & 287244.

www.poseni.gr  - e.mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ηράκλειο 15/10/2011

 

 

Αγαπητά Μέλη,

 

Στην Γενική Συνέλευση της 30ης  Οκτωβρίου 2011 για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια θα έχουμε καλά νέα. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι έγινε ίσως το μεγαλύτερο βήμα για την υλοποίηση του οράματός μας.  Συγκεκριμένα εγκρίθηκε τελικά έπειτα από πολύ επίμονες προσπάθειες πολλών ανθρώπων, όχι μόνο της διοίκησης αλλά και από τους τεχνικούς μας  και από αιρετούς της περιοχής μας (Βουλευτές Μαρία Σκραφνάκη , Βασίλη Κεγκέρογλου.). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 στείλαμε επιστολή και στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και στους Υπουργούς κα Μπιρμπίλη και κο Σηφουνάκη.

 

Ιστορικά το 2002 ήμασταν προ της τελικής έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης αφού βέβαια προηγουμένως είχε εγκριθεί η οικιστική καταλληλότητα. Όμως το μαρτύριο ξεκινά το 2004 όπου όχι μόνο δεν εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη αλλά ακυρώθηκε και η οικιστική καταλληλότητα. Έτσι δυστυχώς όλα ξεκίνησαν από την αρχή έχοντας μπροστά μας να ολοκληρώσουμε το 1ο βήμα ( την περίφημη ένταξή μας στο άρθρο 24 του Ν.2508/97 του ΠΕΡΠΟ).  Αυτό δηλαδή που πετύχαμε σήμερα ύστερα από 3 χρόνια και τούτο για τους παρακάτω λόγους επιγραμματικά:

 

Δεν είχε χωροθετηθεί η περιοχή ΠΕΡΠΟ του Ν. Λασιθίου δηλαδή ο χώρος στον οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Αυτό έγινε το 2008!!!

Μετά την «ευχάριστη» αυτή 1η απόφαση χωροθέτησης  (όπου στο χωροθετημένο χώρο βρισκόταν και η οικοπεδική μας έκταση ) άρχισε ένας απρόβλεπτα μεγάλος Γολγοθάς.

Αδικαιολόγητα κάποιοι υπάλληλοι του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ προσπάθησαν με χίλιους τρόπους να σταματήσουν την ανάπτυξη όχι μόνο του δικού μας Συνεταιρισμού αλλά και άλλων 18 στην Ανατολική Κρήτη και φυσικά στην υπόλοιπη χώρα, με προσχήματα όπως αυτό του ότι τα μονοπάτια διαιρούσαν την ιδιοκτησία σε τμήματα μικρότερα των 50 στρεμμάτων.  Αυθαίρετα επίσης ζητούσαν νέες γεωλογικές μελέτες και επικαιροποίηση όλων των εγκρίσεων που είχαμε από το 1996.  Μπροστά σ’ αυτά τα τεράστια προβλήματα με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού μας κινήσαμε διαδικασία διαμαρτυρίας με όλους τους υπόλοιπους Συνεταιρισμούς της Ανατολικής Κρήτης. Επισκεφθήκαμε πολλάκις όλοι και τους Περιφερειάρχες και τους Βουλευτές αλλά και τους ίδιους τους Υφυπουργούς της προηγούμενης και της σημερινής Κυβέρνησης. Δέον να σημειωθεί ότι αλλάχθηκε τρεις  φορές ( νέες μελέτες)  η περιβαλλοντική μας μελέτη, όπου τελικά πήραμε και την έγκριση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής προμελέτης Π.Π.Ε. ( ένας τεράστιος φάκελος) από την υπηρεσία ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ ΤΟ 2010.

Η πολιτική παρέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα έστω και καθυστερημένα να μας απαλλάξει από αυτούς τους προηγούμενους απαράδεκτους ελεγκτές του ΥΠΕΚΑ και έτσι με νέα πρόσωπα υπεύθυνα για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς άρχισε πλέον η πορεία για την ένταξή μας στο άρθρο 24.

Όμως στην πορεία αυτή παρουσιάστηκε ένα τεράστιο πρόβλημα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, δηλαδή την εποχή της σχετικής ακυβερνησίας του Συνεταιρισμού περίοδος  2004  υπήρξε διεκδίκηση της οικογένειας Φραγκάκη η οποία κέρδισε (λόγω της απίστευτης  απουσίας του Συνεταιρισμού στις δίκες) έκταση τριών στρεμμάτων σε οικόπεδα που είχαν αγορασθεί από τον Συνεταιρισμό με συμβόλαια και μάλιστα σε κρίσιμο σημείο για την Πολεοδόμηση.  Η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ αρνήθηκε δικαίως να δώσει βεβαίωση εξ’ αιτίας αυτού του ιδιοκτησιακού προβλήματος.

Αμέσως άρχισε μια προσπάθεια της Διοίκησης σε πολλαπλά επίπεδα για να λύσει το θέμα με την παραπάνω οικογένεια Φραγκάκη η οποία έφτασε να ζητάει το απίστευτο ποσό των 180.000€  για τα τρία  αυτά στρέμματα.  Τελικά ύστερα από προσπάθειες τουλάχιστον 9 μηνών καταλήξαμε στην αγορά με το ποσό των 45.000,00€ πλέον των εξόδων. Έτσι πήραμε την νομοθετική έγκριση του ΥΠΕΚΑ.

 

Όμως παρουσιάσθηκε νέα εμπλοκή με την έλλειψη τελεσιδικίας μη δασικού χαρακτήρα μέρους της έκτασης, εμβαδού 610 στρεμμάτων.  Αναγκαστικά υπήρξε νέα καθυστέρηση δυο μηνών, οπότε και τον περασμένο Σεπτέμβριο  πήραμε το οριστικό και αμετάκλητο της παραπάνω έκτασης ως μη δασική με βάση το από 16-9-1997 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου .

 

Επίσης παρεκάμφθη  με πολύ προσπάθεια  2 μηνών η τροποποίηση του ΦΕΚ που προέβλεπαι  532 μερίδες ενώ τα  Μέλη τώρα και δέκα χρόνια περίπου είναι 633.

 

Εντελώς ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του  τωρινού Δ.Σ. ( κρατήθηκε ημερολόγιο) μετέβη ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού μας Μαθιουδάκης- Μπότης Παναγιώτης με τους τεχνικούς μελετητές έντεκα  φορές  στην Αθήνα στο ΥΠΕΚΑ.  Επίσης το διάστημα αυτό έγιναν τουλάχιστον 52 (καταγεγραμμένες) συναντήσεις εργασίας μεταξύ Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του πρώην Προέδρου Μπάκιντα Διογένη με τους μελετητές του Συνεταιρισμού.  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελικό οικόπεδο προς Πολεοδόμηση που εγκρίθηκε είναι 628.559,39 τ.μ. διότι αφαιρέθηκε μόνο ένα τμήμα  που προέκυψε από την οριοθέτηση του ρέματος.  Στο χώρο αυτό θα οριοθετηθούν σύμφωνα με την απόφαση 44410/13-10-2011 του άρθρου 24 του 2508/97, 633 μερίδες όσα και τα Μέλη του Συνεταιρισμού. Όμως ο βιολογικός καθαρισμός δεν χωροθετείται πλέον σε κοντινό ανεξάρτητο τμήμα του Συνεταιρισμού όπως είχε προβλεφθεί και εγκριθεί μέχρι το 2004 αλλά εντός των σημερινών 628.559,39 τ.μ..

Αυτό σημαίνει ότι η υπάρχουσα Πολεοδομική Μελέτη θα υποστεί δραστική τροποποίηση όπως προκύπτει και από τις κατ’ αρχήν συζητήσεις με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.   Εν κατακλείδι :

 

1. Τελείωσε το μεγάλο βήμα της ένταξής μας στο άρθρο 24 με την απόφαση 44410 / 13-10-2011 Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ.

2. Έπεται η νέα Πολεοδομική Μελέτη με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (με νέα θέση  του βιολογικού καθαρισμού κλπ) όπου εκεί θα οριστικοποιηθούν και οι τελικές θέσεις των 633 μερίδων.

Θεωρούμε ότι αυτό το σημαντικό και ουσιώδες κομμάτι απαλλαγμένο από γραφειοκρατία θα ολοκληρωθεί με τις εγκρίσεις του σε ένα εξάμηνο (θα δοθεί η ευκαιρία προς όλα τα Μέλη να παρουσιασθεί η νέα αυτή Πολεοδομική Μελέτη σε επόμενη ειδική συνέλευση).

 

3.    Ακολουθεί το τελευταίο στάδιο μελετών δηλαδή η μελέτη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης στο έδαφος καθώς και οι μελέτες των έργων υποδομής δηλαδή οι  μελέτες πλήρους υλοποίησης του όλου πολεοδομικού  σχεδιασμού της έκτασης του Συνεταιρισμού ( οδοποιία , ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός, βιολογικός καθαρισμός κλπ.).

 

Με την έγκριση της μελέτης εφαρμογής ήμαστε πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε τα έργα υποδομής.  Το 3ο αυτό στάδιο ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους (ίσως και λιγότερο).

Στις προθέσεις μας είναι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης (βιοκλιματικός και οικολογικός σχεδιασμός και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ποδηλατόδρομους κτλ) ώστε να αποτελέσει την βάση ένταξής μας σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά ανάλογα προγράμματα.

 

Με τα παραπάνω ελπίζουμε να έγινε μια περιεκτική αλλά σαφή ενημέρωσή σας για την πορεία του Συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια αλλά και τα υπόλοιπα βήματα που υπολείπονται.  Μπροστά μας έχουμε βήματα ουσίας με λίγη μόνο  γραφειοκρατία.   Βήματα ευχάριστα γιατί πλέον περνάμε στην ουσία δηλαδή τον σχεδιασμό του  οράματός μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το τούνελ είναι  ανοιχτό.

 

Καθώς βρισκόμαστε σε καλό δρόμο παρακαλούμε ας αποτινάξουμε όλοι μας την αδιαφορία για τον Συνεταιρισμό που προήλθε όχι αδικαιολόγητα από την μακρόχρονη καθυστέρηση η οποία όλους μας έχει κουράσει και ας δώσουμε την δυναμική μας παρουσία κατά την άνω ημερομηνία (30/10/2011).  Έτσι μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε μέχρι την εκπλήρωση του τελικού στόχου.

Όπως είναι ευνόητο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία γίνεται πιο δυναμική και ισχυρή η παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου στα Υπουργεία και όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους κτλ.).

Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο περιήλθε πρόσφατα – μετά την αποστολή της πρόσκλησης για τη Γενική Συνέλευση – προφορική πρόταση από τον Παραθεριστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Υπαλλήλων ΟΤΕ Ν. Ηρακλείου για αγορά 35 περίπου στρεμμάτων ιδιοκτησίας του συνεταιρισμού μας, εκτός των ορίων της πολεοδόμησης. Προτείνουμε λοιπόν, μέσω της παρούσας επιστολής στην Γενική Συνέλευση της 30/10/2011 να συζητηθεί εκτός των προγραμματισμένων θεμάτων και το συγκεκριμένο θέμα, ώστε εάν το αποφασίσουμε, να εξουσιοδοτηθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να προβεί σε τυχόν διαπραγματεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού υπαλλήλων ΟΤΕ.

 

 

Με τιμή

 

 

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γ. Γραμματέας

Μαθιουδάκης – Μπότης Παναγιώτης                                   Γιάνναρης Νικόλαος