Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Εμπόρων Νομού Ηρακλείου

Αρχική Νέα Νέα ΕΝΗΜ.2-14
ΕΝΗΜ.2-14

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΟΔΟΣ 1770 ΑΡ. 28

ΤΗΛ. 2810- 341563 & 287244.

E-Mail. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ηράκλειο 12/02/2014

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι έχει εγκριθεί από την Ε.Υ.Π.Ε του ΥΠΕΚΑ η οριστική Περιβαλλοντική Μελέτη (έπειτα από τέσσερις συνεχείς στο παρελθόν) και είναι θέμα λίγου χρόνου η οριστική έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης. Μένει η επικύρωση της Πολεοδομικής Μελέτης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά την απόφαση επικύρωσης από το Συμβούλιο Επικρατείας ο Συν/σμός θα μπορεί νόμιμα να μοιράσει στους δικαιούχους τις μερίδες τους αφού έχει προηγηθεί η Μελέτη Εφαρμογής κόστους περίπου 200.000€.

Σύμφωνα με τον νόμο για να μπορεί να εκδοθεί για κάθε οικόπεδο η άδεια οικοδομής θα πρέπει να έχει εκτελεσθεί τουλάχιστον το 75% των βασικών έργων υποδομής (διανοίξεις δρόμων και βασικά δίκτυα όπως ύδρευση , αποχέτευση και ηλεκτρικά. Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του 20% των πρώτων κατοικιών δηλαδή περίπου 130 κατοικίες).

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς οι προσπάθειες και οι θυσίες που μέχρι σήμερα έχουμε κάνει φτάνουν πια στο τέλος τους. Απομένει μόνο ένα μικρό κομμάτι που είναι να μπορέσει ο καθένας μας να εξοικονομήσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το απαιτούμενο ποσό προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη εφαρμογής και να εκτελεσθούν τα έργα υποδομής όπως αναφέρθηκαν, πράγμα που θα προσθέσει το maximum της υπεραξίας που θα μπορούσε να πάρει το κάθε οικόπεδο στον οικισμό μας.

Ξέρουμε ότι οι σημερινές οικονομικές καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες για όλους και για πολλούς θα είναι πολύ δύσκολο να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό.

Επισκεφθήκαμε αναπτυξιακό γραφείο οικονομικοτεχνικών μελετών για να δούμε αν μπορούμε να ενταχθούμε σε κάποιο ευρωπαϊκό και μή πρόγραμμα ,κάτι που μας απέκλεισαν γιατί δεν προβλέπεται να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Μόνη περίπτωση αν δεχόταν ο Δήμος Αγίου Νικολάου να εντάξει τα έργα υποδομής του Συν/σμού για λογαριασμό μας και πάντοτε στο ΕΣΠΑ και με την βασική προϋπόθεση να υπάρχουν ώριμες μελέτες έργων ( στην προκειμένη περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί η Μελέτη Εφαρμογής).

Για το λόγο αυτό επισκεφθήκαμε τον Δήμο Αγίου Νικολάου και με τον όμορο Συν/σμό ΟΤΕ. Ο Δήμαρχος μας είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να υποσχεθεί ένταξη του έργου μας διότι δεν έχει καθοριστεί το οικονομικό πλαίσιο για τον Δήμο Αγίου Νικολάου ο οποίος έχει και πολλές άλλες προτεραιότητες. Εμείς όμως συνεχίζουμε να ψάχνουμε μήπως βρούμε λύση και ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα ( εξετάζουμε την πιθανότητα ένταξής μας κατόπιν αλλαγής του καταστατικού του Συν/σμού).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η συνέχιση της λειτουργίας του Συν/σμού. Δυστυχώς όμως μεγάλος αριθμός Μελών δεν έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του προς τον Συν/σμό οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσόν 849.342,00 . Όποιος και αν είναι ο λόγος της καθυστέρησης αυτής πρέπει να ξέρετε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν ο Συν/σμός δεν διαθέτει τα απαραίτητα για την υλοποίηση του σκοπού του κεφάλαια.

 

Στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που εγκρίνει τελεσίδικα την Πολεοδομική Μελέτη του οικισμού και κατ’ επέκταση της κάθε μερίδας , πρέπει να τακτοποιήσετε τις οικονομικές σας εκκρεμότητες ώστε να μπορέσουμε να προβούμε στην ανάθεση της μελέτης εφαρμογής επειδή τα χρηματικά διαθέσιμα που αυτή την στιγμή υπάρχουν δεν αρκούν για την μελέτη εφαρμογής η οποία είναι προϋπόθεση για να μοιράσουμε τα οικόπεδα και να ωριμάσουν τα έργα υποδομής .

Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για την μη ολοκλήρωση θα βαραίνει εξ’ ολοκλήρου τα Μέλη και όχι την Διοίκηση.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων ο κάθε μέτοχος θα έχει στην κατοχή του ένα οριοθετημένο οικόπεδο 495τ.μ. (διότι τα άλλα 500τ.μ. πάνε για κοινόχρηστους χώρους) άρτιο και οικοδομήσιμο σε ένα οικισμό που θα προσφέρει όλες τις παροχές για να τον καθιστά υψηλών προδιαγραφών με γήπεδα, παιδικές χαρές, ποδηλατοδρόμιο, δρόμους, βιολογικό καθαρισμό, πισίνες εκκλησία, parking, πράσινο ,πολυκαταστήματα και πολλά άλλα.

Κύριοι θέλουμε να σας πούμε ότι τα χρήματα που θα στοιχίσουν τα έργα δεν είναι πολλά για να αποκτήσετε ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 495τ.μ. σε ένα τέτοιο καταπληκτικό οικισμό.

Μόνο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής θα είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε με ακρίβεια το κόστος των έργων υποδομής, ( δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση ,αποχέτευση).

 

Πολλοί Συνεταίροι θέλουν για δικούς τους λόγους ο κάθε ένας να μεταβιβάσουν - πωλήσουν τις μερίδες τους. Μεμονωμένα η μερίδα δεν έχει ζήτηση λόγω κρίσης επειδή ακριβώς δεν έχουν εκτελεσθεί τα έργα υποδομής και δεν έχει ο κάθε Συνεταίρος συγκεκριμένο οικόπεδο . Σε ερώτησή μας ο Νομικός μας Σύμβουλος κύριος Μαραζάκης Μανόλης μετά από μελέτη του καταστατικού, μας απάντησε ότι ο Συν/σμός δεν μπορεί να πουλήσει ολόκληρο το ακίνητο διότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Μας είπε επίσης ότι κάθε Συνεταίρος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Συν/σμού. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία αποφασίσει την εκτέλεση των έργων υποδομής τότε θα πρέπει όλοι οι Συνεταίροι να συμμορφωθούν άλλως ο Συν/σμός δικαιούται να τους διαγράψει.

Στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε τους Συνεταίρους που εξέφρασαν την επιθυμία να πουλήσουμε όλο τον οικισμό θα διερευνήσουμε εάν μπορεί να γίνει αλλαγή του καταστατικού και να προβλεφθεί από το νέο καταστατικό η πώληση όλου του οικισμού.

 

Επίσης θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σας ως προς την επιβίωση του Συν/σμού μας. Το ταμείο του αυτήν την στιγμή είναι186.000,00€ μαζί με την πώληση τριών στρεμμάτων εκτός του εγκεκριμένου οικισμού μας όπως είχαμε αναφερθεί στις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις προς τον Συν/σμό ΟΤΕ 50.000,00€. Εάν το απόθεμα αυτό εξαντληθεί βάση των λειτουργικών εξόδων τα οποία έχουμε φροντίσει να μειώσουμε σημαντικά όσο μπορούμε, τότε ο Συν/σμός θα αναγκαστεί να κλείσει με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη των οικοπέδων μας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μόνο μια λύση η ολοκλήρωση των έργων υποδομής και η διανομή οικοπέδων αρτίων και οικοδομήσιμων. Όμως για να διευκολυνθούν τα Μέλη μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή δεν επιθυμούν πλέον να αποκτήσουν οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Συν/σμό μας μπορούμε μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης από το Συμβούλιο Επικρατείας και την σύνταξη της μελέτης εφαρμογής, να κληρώσουμε τα οικόπεδα επί χάρτου ούτως ώστε να ξέρει ο κάθε ένας ποιο οικόπεδο είναι το δικό του και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η μεταβίβαση της μερίδας του.

 

Αγαπητά μέλη θέλω να σας ενημερώσουμε ότι εμείς σαν Συμβούλιο το οποίο διανύει τα ¾ της δεύτερης τριετίας του, τρέξαμε ,ταξιδέψαμε , καταναλώσαμε αρκετές ώρες , ημέρες ,μήνες για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επειδή η επιστολή θα αποτελέσει ένα είδος ψηφοφορίας για να διερευνήσουμε τις προθέσεις της πλειοψηφίας, θέλουμε με μεγάλη ευθύνη να επιλέξετε την μια ή την άλλη πρόταση η οποία θα αποτελέσει την τελική επιθυμία των Μελών μας ή να γράψετε στις παρατηρήσεις την δική σας πρόταση.

Θα πρέπει να μας απαντήστε εγγράφως και ενυπόγραφα εάν συμφωνείται με την 1η πρόταση:

<< Επιθυμώ μετά την Μελέτη Εφαρμογής να γίνει η διανομή των οικοπέδων και παράλληλα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ( με οποιοδήποτε τρόπο) των έργων υποδομής ώστε να είναι εφικτή η έκδοση οικοδομικής άδειας σε κάθε οικόπεδο >>.

Εάν συμφωνείται με την 2η πρόταση:

<<Επιθυμώ να ολοκληρωθεί η Μελέτη Εφαρμογής και να γίνει επί σχεδίου η διανομή των οικοπέδων όπου όμως δεν θα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια άρα και κατασκευή κτισμάτων>>.

Παρακαλούμε όλους του Μετόχους να μην αμελήσουν να στείλουν το ερωτηματολόγιο με την απάντηση τους έως την 20/03/2014 για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία τα οποία θα σας ανακοινώσουμε στην επόμενη Γενική Συνέλευση στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του Συνεταιρισμού. Εάν έχετε αλλάξει διεύθυνση και τηλέφωνα παρακαλώ συμπληρώστε στην επιστολή τα νέα σας στοιχεία.

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

 

Μπότης – Μαθιουδάκης Παναγιώτης Γιάνναρης Νικόλαος